Фузаріоз колоса: ознаки та шкідливість

Фузаріоз колосаОдним із найнебезпечніших розповсюджених грибкових захворювань пшениці є фузаріоз колоса. У разі використання зерна, ураженого фузаріозом, у якості продукту харчування і у людей, і у тварин можуть виникнути проблеми зі здоров’ям. Зернові культури уражаються більше ніж 20 видами фузарієвих грибів, проте не завжди неозброєним оком можна побачити, що рослина захворіла.

         Фузаріоз колоса: основні симптоми

Фузаріоз проявляється в період колосіння пшениці і досягає апогею росту до збирання урожаю. Найпершою ознакою даного захворювання є колір колоса: так, він знебарвлюється, набираючи світлого відтінку поблизу основи і   розповсюджуючись від центру до верхівки колоса. Якщо уражається не весь колос, а окремі колоски, то в такому випадку вони стають світло-жовтими і їх легко виявити на фоні здорових зелених колосків. Спори грибів проявляються у вигляді червоно-рожевих подушок, які знаходяться на хворіючих лусках колосу. Зараженню культура найлегше піддається під час цвітіння, адже в цей момент проходить дозрівання аскоспор патогенів.

Спеціалісти прийшли до висновку, що розвиток даного грибкового захворювання напряму залежить від сорту засіяної пшениці та від використаної агротехніки на 70%. На інші 30% впливають погодні умови, а саме: температура повітря від 20ºС до 25ºС і вологість повітря вища за 75% в той час, коли відбувається цвітіння культури і до достигання зерна.

З іншого боку, ступінь ураження фузаріозом залежний від типу патогенних грибів та часу, коли він потрапив у тканини рослини. Саме тому виділяють два типа ураження:

  • яскраво виражене( називається глибоким);
  • приховане (ще називають поверхневим).

На сучасному етапі розвитку агрохімічної промисловості найбільш дієвими засобами, що сприяють лікуванню та профілактиці фузаріозу колоса, є фунгіциди на основі тебуконазола ( відноситься до групи триазолів). Саме ця діюча речовина є основним компонентом високоякісного та ефективного препарату Грінфорт Док, який, окрім багатьох позитивних якостей, ще й має одну значну перевагу – його вартість значно нижча, ніж у інших фунгіцидів.

Шкідливість фузаріозу

Пораховано, що у разі захворювання на фузаріоз, пшениця дає врожай менший, ніж очікувалось, на 45-70%. Крім того, посівні якості зерна погіршуються і, як результат:

  • знижується інтенсивність проростання;
  • схожість пшениці падає на 20-25%;
  • маса зерна знижується;
  • пустоколосість може сягати до 60%;
  • втрачається щільність клейковини, через що погіршуються хлібопекарські властивості борошна;
  • білка у зерні стає менше;
  • відбувається накопичення шкідливих токсичних речовин.