Оїдіум винограду: прояви хвороби

ОїдіумВиноградарство – поширений вид господарської діяльності у нашій країні. Цю культуру вирощують як у промислових масштабах, так і на присадибних ділянках. Проте, не важливо, яку площу займають виноградники – гектари землі чи пару соток, — тому що дана культура, на жаль, є чутливою до різноманітних грибкових захворювань. Однією із таких хвороб є оїдіум.

Як виглядає оїдіум винограду?

Після інфікування протягом декількох діб на листі культури проявляються плями з дрібними прожилками та блискучі на вигляд. Через 2-5 діб (в залежності від погодних умов) такі плями вкриваються білим нальотом, ніби присипаються борошном. Далі білий колір перетворюється на сірий, з сірого – в бурий, а згодом – у коричневий. Окрім листя, патоген також інфікує і ягоди винограду. Особливо помітна так звана «сіра» фаза на плодах – вони припиняють рости, вкриваються попелом, а великі ягоди тріскаються з однієї або з декількох сторін у місцях омертвіння тканин.

Особливості та шкодочинність оїдіуму:

  • дане захворювання може забрати від 50 до 80% урожаю винограду;
  • найкраще оїдіум розповсюджується при спекотній бездощовій погоді ( на відміну від багатьох інших захворювань винограду, які люблять вологу);
  • від температури повітря залежить, наскільки швидко хвороба буде розвиватись: так, наприклад, при 25ºС оїдіум проявляє себе на повну силу за 5-7 діб;
  • при спекотній погоді уражені ягоди винограду мають неприємний запах, що нагадує гнилу рибу;
  • захворювання стає слабкішим, коли температура повітря стає вищою 27ºС, а при 30ºС зупиняється утворення конідій. 37ºС – це рубіж оїдіуму, при якому гине міцелій.

Які заходи захисту існують проти оїдіуму?

На сьогоднішній день існує два напрямки профілактичних та лікувальних робіт, що сприяють захисту винограду від цього тяжкого захворювання:

  1. Агротехнічний напрямок. В його основі – створення належних умов для провітрювання кущів винограду. На відкритих, просторих площах, де листя культури має змогу дихати вільно та отримує більший доступ до сонячного повітря, оїдіум стримує свій розвиток.
  2. Хімічний напрямок. Звичайно, він включає в себе використання фунгіцидів – агрохімічних препаратів, що протидіють грибковим захворюванням культур. Грінфорт ФФ 250 – один із найефективніших засобів, який швидко пригнічує збудник оїдіуму, а також сприяє знищенню хвороби. Його використовують у період вегетації винограду. Окрім високих показників ефективності, Грінфорт ФФ 250 володіє ще однією ґрунтовною перевагою – доступною вартістю.