Сажкові хвороби зернових

Сажкові хворобиПшениця для українських аграріїв вважається королевою всіх сільськогосподарських культурою. Її вирощування важливе не лише для внутрішнього ринку нашої держави – нашу пшеницю знають у багатьох країнах світу завдяки налагодженим торговельним зв’язкам. Традиційно її вирощують в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України. Проте, із вирощуванням та отриманням високої врожайності пшениці часто виникають проблеми у вигляді різноманітних захворювань, на які хворіє дана культура. Збудники інфекцій у вигляді грибів, бактерій, нематод, вірусів, мікоплазм – все це заважає пшениці активно розвиватись,і  як результат, — давати якісний продукт.

Одними із найбільш розповсюджених та небезпечних захворювань пшениці є сажкові хвороби. Нещодавно проведене дослідження доводить, що, хворіючи на сажку, зернові культури можуть давати менший від норми врожай на 25-50%. Саме тому необхідно проводити комплекс профілактичних та лікувальних заходів, щоб зменшити ризики виникнення захворювання або хоча б знизити його негативний вплив, якщо не вдалось запобігти.

Компанія «Украгроком» пропонує своє вирішення проблеми – високоефективний фунгіцидний протруйник широкого спектру дії Грінфорт Стар. Захист та лікування – це основне призначення даного засобу, завдяки якому можна суттєво знизити ймовірність зараження сажковими хворобами зернових культур.

         Сажкові хвороби: характеристика

Збудником сажкових хвороб є базидіальний гриб, а за способом живлення їх відносять до облігатних паразитів.

Яким чином ці захворювання впливають на зернові культури? Сажкові хвороби уражають тканини пшениці, руйнуючи їх і утворюючи теліоспор – сажкову масу. Найчастіше вони активно розростаються на генеративних органах культури, таким чином, формуючи соруси.

Несприятливих погодних умов для сажкових хвороб не існує, адже завдяки своїй формі паразитизму вони зберігаються або як грибниця у інфікованих тканинах культури-живителя, або як спочиваюча грибниця у зернах пшениці, заражених інфекцією. Сіючи заражене зерно, маємо результат – заражені сажковими хворобами молоді культури, проростки яких розвиваються уповільнено, а іноді навіть гинуть. Завдяки цьому страждають густота та схожість посівів – вони значно знижуються.

Сажкові хвороби несуть подвійну шкоду аграрним підприємствам: вони не лише скорочують густоту посівів пшениці, а й замість зерна у колосі дають утворену спорову масу.

         Різновиди сажкових хвороб:

  • тверда сажка;
  • летюча сажка;
  • стеблова сажка;
  • карликова сажка.