Амофос: правила удобрення картоплі
//Амофос: правила удобрення картоплі

Амофос: правила удобрення картоплі

Навіщо взагалі удобрювати картоплю, особливо у період вегетації? Таке питання часто виникає навіть у досвідчених дачників і городників. Проте, спеціалісти, що працюють у великих сільськогосподарських підприємствах або фермерських господарствах, знають, що від правильно та вчасно застосованого удобрення (і органічного, і мінерального) напряму залежить продуктивність даної культури та якість майбутнього урожаю.

Окрім того, добрива допомагають картоплі виробити стійкість до різноманітних негативних чинників – несприятливих погодних умов, грибкових хвороб та шкідливих комах. Отже, які мінеральні добрива сьогодні найчастіше використовують аграрії для внесення під картоплю?

Амофос: роль у формуванні урожайності

Вказане висококонцентроване складне азотно-фосфорне добриво користується стабільно високим успіхом у вітчизняних сільгоспвиробників досить тривалий час, особливо якщо мова йде про вирощування цукрових буряків, винограду, озимих колосових зернових культур та, звичайно, картоплі. Для останньої амофос має велике значення, адже допомагає прискорити дозрівання урожаю, поліпшує якісний склад бульб (підвищує рівень крохмалю).

Взагалі, вважається, що амофос є найкращим добривом для внесення саме під вегетуючі культури. Для картоплі норма внесення становить 2г в лунку. Цієї невеликої кількості вистачить, щоб отримати восени гарний урожай.

Що стосується переваг амофосу, то варто сказати, що мінеральні елементи у ньому знаходяться у легкодоступній для рослин формі. Крім того, даний тук володіє непоганими фізичними характеристиками – не злежується при зберіганні, низько гігроскопічний.

Які добрива є найбільш ефективними для картоплі?

Дана культура вирізняється з-поміж інших тим, що споживає поживні речовини інтенсивно протягом усього періоду вегетації, адже має слаборозвинену кореневу систему та бульби, які мають активно рости. Азот, калій, магній, фосфор, кальцій – це перелік найбільш важливих елементів для картоплі. Їх вона отримує як з ґрунту та органічних добрив, так і із штучно створених хімічних сумішей – мінеральних добрив.

Найкращі результати при підживлені картоплі дають наступні добрива:

  • нітроамофоска;
  • азофоска;
  • карбамід;
  • селітра аміачна;
  • калій хлористий;
  • калієва сіль.

Варто пам’ятати, що при внесенні азотних добрив необхідно бути вкрай обережним із нормою внесення: при збільшенні норми результатом буде високе і гарне бадилля та дрібні бульби.

2019-03-29T14:18:30+00:0016. 11. 2016|

Оставить комментарий