Гербіциди для картоплі
//Гербіциди для картоплі

Гербіциди для картоплі

Картоплю можна вважати національним українським продуктом. Без неї неможливо уявити раціон харчування наших співвітчизників. Дану культуру вирощують як у малих масштабах – на дачних ділянках, на прибудинкових площах землі, так і у великих кількостях – аграрні підприємства, фермерські господарства виділяють для цієї культури цілі поля. Проте, високій урожайності картоплі та її смаковим властивостям часто загрожують бур’яни, боротьбу з якими проводять за допомогою гербіцидів.

Гербіциди для картоплі: за і проти

Окрім псування товарного виду картоплі, негативного впливу на плоди та погіршення якісного складу цього овочу, небажана рослинність сприяє розмноженню комах-шкідників та різноманітних грибкових захворювань. При цьому бур’яни заважають провітрюванню картоплі, через що може виникнути інша серйозна небезпека – фітофтороз.

Проте, не дивлячись на загрозу від такої діяльності рослинності, думки спеціалістів з приводу використання гербіцидів для картоплі розділились на «за» і «проти». Чому проти? Картоплю легко можна прополювати, і цим обмежити боротьбу із бур’янами. Бо гербіциди – це все ж таки хімічні засоби, які можуть мати побічний вплив на здоров’я людини. Чому за? Під час механічної обробки картоплі технікою виникає ризик зачепити її коріння та бадилля, що може стати причиною загибелі культури. І потім – періодичне розорювання землі може призвести до її висушування, що сприяє виникненню та розмноженню вірусних інфекцій. Тому, застосування гербіцидів разом із обережною механічною обробкою – це найоптимальніший вихід із ситуації.

Особливості використання гербіцидів для картоплі

  1. Найкраще вносити препарати при температурі повітря від 15ºС до 25ºС. Ефективність обробки знижується при умові нижчої температури або при випадінні опадів протягом 4-8 годин після використання засобу.
  2. Більшість гербіцидів для картоплі гарантує загибель небажаної рослинності через декілька тижнів після обробки.
  3. Картопля повинна бути посадженою якомога глибше, щоб гербіциди не впливали на її паростки.
  4. Осідання гребенів – важлива умова при використанні хімічних препаратів.
  5. Для рівномірного розподілу гербіцидів ґрунт має бути грудкуватим, пухким. Крім того, земля має бути зволоженою.
  6. Якщо картопля постраждала від заморозків, комах-шкідників або грибкових захворювань, то ефект від використання гербіцидів буде невисоким.
  7. Необхідно перед використанням хімічних засобів враховувати сорт картоплі (деякі її види вкрай чутливі до будь-яких препаратів), кліматичні та погодні умови.
2019-03-29T13:53:17+00:0018. 01. 2016|

Оставить комментарий