Гліфосат: ефективність у якості фунгіциду
//Гліфосат: ефективність у якості фунгіциду

Гліфосат: ефективність у якості фунгіциду

Пестициди протягом десятиліть активно використовуються у господарській діяльності переважної більшості сільгосппідприємств світу, а дискусії навколо плюсів і мінусів від їх застосування не вщухають до цих пір. І якщо про певні види активних хімічних речовин розмов не багато, то існують і ті, що не сходять зі шпальт друкованих ЗМІ та телебачення. Мова йде насамперед про гліфосат – одну із найбільш розповсюджених та ефективних речовин, яка використовується для створення гербіцидів.

Гліфосат: сучасний погляд

Найбільше дорікань зі сторони світової спільноти викликає біологічна активність гліфосату. Мається на увазі, що вплив даної речовини виходить за межі контролю лише небажаної рослинності. Так, використання гліфосату може мати негативні наслідки для інших живих організмів, корисних комах, бджіл, водоймищ та річок.

Гліфосат відноситься до фосфорорганічних сполук, що характеризуються системною дією. Після обробки посівної площі гербіцидами на основі цієї речовини вона легко транслокується усією рослиною, сприяючи таким чином загибелі не лише зеленої маси бур’яну, а і його кореневої системи. Чому гліфосат отримав таку популярність у світовій практиці розробки та створення агрохімії? Відносно недавно були генетично виведені стійкі до впливу даної речовини культури. А це означає, що гліфосат можна використовувати для захисту таких культур вже після сходження. З економічної точки зору отримуємо приємну картину: застосування післясходових гліфосатних гербіцидів зменшує потребу у використанні досходових хімічних препаратів, і практично робить непотрібним обробку іншими післясходовими пестицидами. Крім того, останні дослідження показали, що гліфосат володіє також і фунгіцидним ефектом, тобто здатен згубно впливати на патогенні гриби та стримувати розповсюдження грибкових захворювань культур.

 Фунгіцидні властивості гліфосату

За спостереженнями спеціалістів, деякі різновиди культур, генно-модифіковані та стійкі до впливу гліфосату, по-іншому реагують на грибкові хвороби, ніж звичайні культури. Так, гліфосатні гербіциди допомагають обмежити ріст патогенів, а також мають профілактичний та лікувальний ефект. Хоча, з іншого боку, можуть провокувати і розмноження грибка.

Виявлено, зокрема, що гліфосат стримує розповсюдження наступних захворювань:

  • південну склероціальну гниль( уражає в основному банани);
  • пітіозну кореневу гниль;
  • буру листкову іржу гороху та інших зернобобових.

 

 

2019-03-29T14:00:06+00:0024. 08. 2016|

Оставить комментарий