Калій хлористий: вплив на культури
//Калій хлористий: вплив на культури

Калій хлористий: вплив на культури

Використовуючи мінеральні добрива, аграрії досягають декількох цілей: підвищують урожайність сільгоспкультур та завдяки цьому забезпечують рентабельність виробничого процесу. Взагалі, такий вид підживлення рослин на сьогоднішній день являється найбільш універсальним, зручним та ефективним з усіх існуючих різновидів. Саме тому світова агрохімічна промисловість не зупиняється на досягнутих здобутках, а впроваджує кардинально нові, якісні та результативні розробки у життя, які, до того ж, є більш безпечними для навколишнього середовища.

Калій хлористий: значення

Серед усіх різновидів калійних мінеральних добрив калію хлористому належить 70-80% світового ринку збуту, тобто даний вид підживлення є найбільш популярним у сільськогосподарських виробників. Відноситься до простих (однокомпонентних) калійних добрив. Випускається у формі кристалічної солі або гранул білого чи рожевого відтінку. Володіє чудовими фізичними характеристиками: легко розсіюється, має низьку гігроскопічність, не злежується.

Калій вважається одним із найважливіших елементів життєзабезпечення культур, який при сприянні азоту і фосфору, впливає на активний ріст зелених органів рослин та, як результат, забезпечує їхню високу урожайність. Окрім того, значення калію (і, відповідно, калію хлористого) полягає у наступному:

  • доведено, що на одну одиницю формування урожаю калію потрібно значно більше, ніж всіх інших мінеральних елементів;
  • вказаний хімічний елемент приймає участь в усіх внутрішніх процесах рослини, а саме: допомагає нормальному перебігу процесу фотосинтезу, сприяє відтоку вуглеводів з платівок листя у інші частини організму культури, забезпечує ефективне засвоєння цінної вологи та скорочує випаровування;
  • калій допомагає листю накопичувати вологу, що відіграє значну роль при засушливій та жаркій погоді;
  • сприяє підвищенню якісних показників сільгосппродукції: так, наприклад, у цукрових буряках підвищується цукристість, у картоплі стає більше крохмалю, у кормових культурах збільшується вміст протеїну, а у прядильних – поліпшується якість волокон.

Як не нашкодити культурам калієм хлористим?

Як і будь-яке інше мінеральне добриво, калій хлористий має не лише позитивні сторони, а й може нести негативний вплив на культури при неправильному чи надмірному застосуванні. Так, надлишок хлористого калію у ґрунті призводить до зниження продуктивності таких культур як картопля, льон, помідори, цитрусові, виноград, тютюн,  а також це небезпечно для деяких декоративних рослин. Окрім того, не всі типи ґрунтів доброзичливо ставляться до хлору. Тому, перед використанням даного підживлення, варто проводити тестування та лабораторні дослідження.

2019-03-29T13:56:05+00:0014. 06. 2016|

Оставить комментарий