Карбамід: переваги застосування
//Карбамід: переваги застосування

Карбамід: переваги застосування

Азотні мінеральні добрива користуються великим попитом серед аграріїв України. І це не дивно, адже ці препарати мають ефективну дію та високу якість. Карбамід – це засіб, без якого сьогодні вже важко уявити аграрну промисловість. Дане міндобриво не відноситься до новинок хімічної промисловості, проте завдяки своїй успішній історії не втрачає актуальності і сьогодні. Вітчизняні сільгоспвиробники із задоволенням використовують Карбамід для підвищення врожайності різноманітних культур.

В чому переваги застосування Карбаміду?

По-перше, Карбамід (ще його називають сечовина) – це органічна сполука, яка має в своєму складі азот, виглядає як гранули білого кольору або з жовтуватим чи сірим відтінком. Це міндобриво випускається на сьогоднішній день у формі таблеток з довгорозчинним покриттям, що дуже зручно при застосуванні. По-друге, при потраплянні в ґрунт Карбамід розчиняється відносно повільно,  тому маловірогідною буде надлишкова нітрація землі та рослин. По-третє, Карбамід  має найбільш концентрований склад порівняно з іншими мінеральними добривами на основі азоту. При потраплянні у ґрунт цей засіб перетворюється на вуглекислий амоній під впливом різних мікроорганізмів, якими так багата земля. Азот надзвичайно важливий для формування і росту культури: він допомагає будувати молекули і входить у склад рослинного білка. Стимуляція Карбамідом сільгоспкультур на відносно невеликих площах дуже важлива для максимального підвищення врожайності. Отже, основними перевагами використання даного міндобрива є:

  • прискорення росту вегетативної маси рослини;
  • збільшення маси білка в зерні;
  • значне підвищення врожайності;
  • простота у застосуванні;
  • швидкорозчинність;
  • легко засвоюється рослинами.

Спосіб застосування Карбаміда

Найголовніше: Карбамід потрібно застосовувати в умовах захищеного ґрунту, тому що на повітрі вуглекислий амоній швидко розщеплюється. Тобто, нанесення цього міндобрива на поверхню землі малоефективне. До речі, Карбамід підкислює ґрунт, тому варто застосовувати вапно для нейтралізації кислоти: на 1000 г мочевини використовується 800 г вапна.

В умовах, коли існує азотне голодування рослин або зав’язь ягід чи плодів осипається і гине, проводять позакореневе підживлення, використовуючи спосіб обприскування із спеціального обладнання.  Позакореневе підживлення Карбамідом в період вегетації проводиться у розрахунку 3 літра робочого розчину на 100 метрів квадратних. Робочий розчин для овочів робиться наступним чином: 50-60 г мочевини на 10 літрів води. Для плодово-ягідних культур дозування таке: 20-30 г на 10 літрів води. До речі, Карбамід має велику перевагу перед деякими іншими міндобривами і гербіцидами – він менше обпалює листя рослин.

 

 

2019-03-29T13:49:49+00:0029. 11. 2015|

Оставить комментарий