Карбамід у системі удобрення картоплі
//Карбамід у системі удобрення картоплі

Карбамід у системі удобрення картоплі

Картопля – «королева» української традиційної кухні, її можна зустріти у харчовому раціоні кожного нашого співвітчизника. Окрім цього, бульби картоплі використовують і у якості кормів для худоби, і у якості технічної сировини для виготовлення харчового крохмалю тощо. Дану культуру вирощують на вітчизняних полях у величезних кількостях, а для того, щоб отримати високу урожайність картоплі, аграрії застосовують різноманітні види удобрення.

Серед органічних добрив картопля найкраще сприймає перегній. І дійсно, ефект від його використання досить сильний. Проте, і мінеральні добрива вказана культура споживає із вдячністю, даруючи в кінці сезону хороший урожай з високоякісним складом та чудовими смаковими характеристиками.

Карбамід: значення для картоплі

Як і для переважної більшості сільгоспкультур, для картоплі надважливе значення у системі живлення має азот. Його нестача означає послаблений розвиток, зниження урожайності та  зменшення вмісту крохмалю у бульбах. При цьому відбувається інтенсивне поглинання культурою хлору, який не найкращим чином на неї впливає – листя картоплі відмирає передчасно, а розмір бульб зменшується.

Що стосується карбаміду, то спеціалісти рекомендують підживлювати картоплю даним азотним добривом у проміжок від фази утворення бічних пагонів до початку цвітіння. При цьому варто використовувати 6%-й розчин карбаміду, поєднавши його із сірчанокислим магнієм та іншими мікроелементами. Завдяки тому, що карбамід добре поєднується у бакових сумішах, його можна вносити під картоплю разом із пестицидами. Як правило, проводять 4-5 обприскувань.

В чому взагалі переваги карбаміду перед іншими азотними добривами? Для початку, вказаний вид підживлення у своєму складі має найвищу концентрацію азоту з-поміж усіх інших азотних добрив. Потім, карбамід являється універсальною хімічною сумішшю, яку можна застосовувати для широкого спектру сільгоспкультур, починаючи від колосових зернових і закінчуючи плодовими деревами. Вказане добриво володіє непоганими фізичними характеристиками, завдяки яким є зручним у використанні та не проблемним у зберіганні. Крім того, карбамід чудово впливає на збільшення вегетативної маси культур.

Макро- та мікроелементи у системі підживлення картоплі

Окрім азоту, для формування якісного і високого урожаю цієї культури, її необхідно також забезпечити у достатніх кількостях наступними елементами:

  • фосфором, який прискорює розвиток рослини та позитивно впливає на ріст кореневої системи картоплі;
  • калієм, завдяки якому збільшується вегетативна маса культури і розмір бульб;
  • магнієм, який має велике значення для синтезу крохмалю у бульбах.

Не останню роль для урожайності картоплі відіграють також і мікроелементи, що присутні у складі мікродобрив:

бор – збільшує крохмалистість картоплин;

цинк – поліпшує якісний склад бульб;

молібден – впливає на формування зелених органів рослини;

мідь – за її нестачі гальмується розвиток культури.

2019-03-29T13:59:54+00:0022. 07. 2016|

Оставить комментарий