Мінеральні добрива в системі удобрення сої
//Мінеральні добрива в системі удобрення сої

Мінеральні добрива в системі удобрення сої

Останніми роками відмічається збільшення інтересу вітчизняних аграріїв до такої високобілкової та цінної культури як соя, що позначається на більш активному її вирощуванні на українських полях. В технологічному процесі величезну роль відіграють агротехнічні, господарські та захисні методи, що сприяють отриманню високих урожаїв сої. Проте, на першому місці – це забезпечити дану культуру поживними речовинами, мікро- та макроелементами протягом усього вегетаційного періоду, щоб отримати найвищий результат.

Як і для кожної іншої культурної рослини, соя на різних етапах свого розвитку має різний ступінь потреби у елементах. Так, на початку вегетаційного періоду вона розвивається досить повільно, тому від сходження до цвітіння її необхідно забезпечити незначною кількістю азоту (18%), фосфору (15%) та калію (25%). Проте, все змінюється від початку цвітіння до фази наливання бобів – у цей час соя потребує елементів живлення у великих кількостях. Взагалі, цифра сягає 65% від загального виносу речовин із ґрунту. Якщо порівнювати сою із іншими рослинами, то вона виносить надзвичайно багато азоту, а тому, відповідно, прекрасно реагує на підживлення азотними та іншими комплексними мінеральними добривами.

Мінеральні добрива для сої: коли вносити?

Для отримання високого урожаю сої необхідно поєднувати три види внесення мінеральних добрив: припосівне, основне, підживлення. Таким чином, будуть створені максимально оптимальні умови для росту рослини та її розвитку. Мінеральні добрива для сої – це, перш за все, азотні, фосфорні, магнієвмісні, калійні та сірчані. Українські сільгоспвиробники для удобрення даної зернобобової культури найчастіше обирають карбамід, який вноситься на початковому етапі формування бобів методом позакореневого підживлення. Сульфат магнію застосовують вперше у фазі 6-8 листків, вдруге – перед цвітінням теж, до речі, у вигляді позакореневого підживлення. Мінеральні добрива допомагають сої, окрім підвищення урожайності, поліпшити якість бобів, забезпечуючи їм збільшений вміст білка.

Важливість мікроелементів

Визначено, що для сої величезне значення має насиченість молібденом, бором та кобальтом. Розглянемо роль кожного із вказаних мікроелементів.

  1. Бор необхідний протягом всього періоду вегетації сої. Якщо не вистачає бору, точки росту рослин функціонують не на повну силу, погіршується сприйняття азоту, процес зав’язування бобів та їх достигання буде порушено.
  2. Молібден забезпечує ріст сильної кореневої системи, стимулює розвиток бульбочкових бактерій.
  3. Кобальт відіграє одну із провідних ролей у процесі азотфіксації.
2019-03-29T14:00:03+00:0019. 08. 2016|

Оставить комментарий