Селітра аміачна у системі удобрення ярих зернових
//Селітра аміачна у системі удобрення ярих зернових

Селітра аміачна у системі удобрення ярих зернових

Ярі зернові культури вирізняються коротшим періодом вегетації, ніж у озимих культур. Проте, це не означає, що вони споживають менше поживних речовин та елементів – за даним показником кількість майже однакова. На що варто звернути увагу: у ярих культур процес кущення відбувається з меншою інтенсивністю, при цьому коренева система у них слабша, ніж, знову ж таки, у озимих. Це важливо при забезпеченні ярої пшениці, жита, вівса, ячменю повноцінним живленням.

Потреба азоту у ярих зернових найбільше проявляється з початку кущення до виходу у трубку. В цей час культури поглинають даний макроелемент у розмірі 40% від загальної кількості. Саме азот забезпечує накопичення у сільгоспрослинах вуглеводів та відіграє найважливішу роль у формуванні високої урожайності ярих зернових, і впливає на високі показники якості зерна. При цьому, наслідки раннього азотного голодування пізніше мінімізувати не вдасться – вже буде існувати порушення у розвитку генеративних органів рослин, а урожай напевне буде нижчим.

Селітра аміачна – улюблений вид добрив у вітчизняних аграріїв

Саме цю концентровану азотну хімічну суміш українські сільгоспвиробники, які займаються вирощуванням ярих зернових, найчастіше обирають у якості ефективного інструменту достатнього насичення культур азотом. Крім того, аміачна селітра може застосовуватись і для багатьох інших культур, зокрема, і для озимих колосових. Взагалі, її вважають універсальним добривом.

Під час основного внесення для ярих колосових вітчизняними аграріями застосовуються селітра аміачна, карбамід, КАС, сульфат амонію. Окрім того, аміачна селітра вноситься  і для підживлення на різних етапах розвитку культур, адже ярі зернові потребують азоту на всіх стадіях вегетації. За своєю реакцією селітра є слабокислим добривом, що піддається вимиванню з ґрунту (особливо у осінній період під впливом тривалих опадів).

Універсальність, водорозчинність, висока ефективність – саме завдяки цим трьом головним плюсам селітри аміачної вона відіграє важливу роль у господарській діяльності багатьох аграрних та фермерських підприємств нашої країни.

Макро- та мікроелементи для ярих зернових

Окрім азоту, вказані культури потребують також фосфору і калію, які допомагають оптимізувати розвиток кореневої системи рослин, а також впливають на якісний склад зерна (рівень насичення білками, жирами, амінокислотами).

Серед мікроелементів особливе значення для ярих зернових культур мають мідь, цинк, бор, молібден, які містяться у складі мікродобрив та тукосумішей.

 

2019-03-29T13:59:55+00:0023. 07. 2016|

Оставить комментарий