Система підживлення кукурудзи. Карбамід
//Система підживлення кукурудзи. Карбамід

Система підживлення кукурудзи. Карбамід

Рентабельність вирощування будь-якої сільськогосподарської культури на сьогоднішній день відіграє одну з провідних ролей у плануванні посівної кампанії аграрних підприємств та фермерських господарств. Що стосується кукурудзи, то дана рослина має велику технічну та харчову цінність, і саме тому площі, засіяні нею, із року в рік на території нашої країни не зменшуються, а навпаки, стають все більшими. Вітчизняні сільгоспвиробники реалізують насіння кукурудзи як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку, маючи при цьому непогані прибутки. Проте, щоб отримати високий урожай кукурудзи, потрібно послідовно втілювати у життя заходи, які б сприяли успіхові: необхідно проводити профілактику у боротьбі із небажаною рослинністю, шкідниками та патогенними грибами, а також удобрювати посіви. Для останньої цілі у більшості випадків використовують мінеральні добрива.

Карбамід. Значення для кукурудзи

Серед усіх макро та мікроелементів найбільше значення для формування біомаси кукурудзи має азот. Він також є головним чинником урожайності цієї культури. І якщо на початку свого розвитку кукурудза споживає азот у відносно невеликих кількостях, то вже з початку червня потреби у підживленні даним хімічним елементом суттєво зростають. Для забезпечення кукурудзи азотом аграрії і використовують карбамід. Вважається, що такий вид підживлення є максимально ефективним для формування якісного насіння, збагаченого білками та вітамінами.

Для кукурудзи норми внесення азоту визначають лабораторними дослідженнями. Дана культура прекрасно реагує на карбамід, а також на суміш карбаміду із аміачною селітрою (співвідношення має бути 1:1). Час внесення добрив – за декілька тижнів до сівби під час культивації. Варто відзначити, що для підживлення кукурудзи також підходить КАС (карбамідно-аміачна суміш).

Крім того, ця технічна рослина потребує усіх трьох форм азоту – амідної, амонійної та нітратної.

Як впливає нестача азоту на кукурудзу?

  1. Навесні, коли температура повітря невисока, азот погано засвоюється кукурудзою, від чого її ріст гальмується і рослина жовтіє.
  2. Низькорослість, дрібне світло-зелене листя – це також ознака нестачі даного макроелементу.
  3. Дрібне насіння, яке за хімічним складом має низькі показники поживних речовин та білків теж вказує на малу кількість азоту протягом вегетаційного періоду культури.

 

2019-03-29T13:55:08+00:0018. 05. 2016|

Оставить комментарий