Цукрові буряки вважаються вибагливими до родючості та типу ґрунту, тому роль удобрення цієї культури для підвищення її урожайності надзвичайно висока. На сьогоднішній день третина сільгоспвиробників України займається вирощуванням даного коренеплоду, а для більшості з них буряк є основним видом діяльності, який забезпечує рентабельність та розвиток підприємства.

Головною особливістю підживлення цукрових буряків є те, що протягом усього вегетаційного періоду вказана культура споживає різні кількості макро- та мікроелементів. Так, виділяються три умовні періоди розвитку цієї рослини: перший характеризується формуванням листкового апарату; другий – активним ростом коренеплоду; останній – накопиченням цукристості. На першому етапі розвитку, коли буряк має слабо розвинену кореневу систему, у ґрунті, безпосередньо біля проростаючого насіння, повинні бути присутні у відносно невеликих кількостях азот, калій, фосфор. Азот на другому етапі відіграє головну роль, від його достатньої кількості залежить розмір коренеплоду і увесь урожай загалом. Проте, під час накопичення цукру, навпаки, азоту потрібно небагато, інакше цукристість постраждає.

Сульфат магнію у системі підживлення буряків

Здавалося б, на перший погляд, головну роль для кожної культури відіграють макроелементи, проте у ході проведених досліджень виявлено, що мікроелементи для формування плодів та розвитку рослин мають не менше значення. Один із таких елементів – це магній, який для вітчизняних аграріїв доступний у вигляді високоефективного мінерального добрива – сульфаті магнію. Чому варто обрати саме цю хімічну суміш?

По-перше, сульфат магнію – це універсальність. Його можна використовувати для надзвичайно широкого спектру культур. По-друге, він прекрасно впливає на збільшення урожаю та на підвищення його якості. Розвиток нових пагонів, поява більшої кількості плодів, які мають насичений смак, — це все можна виділити як позитивні наслідки застосування сульфату магнію.

Роль магнію у розвитку цукрових буряків

  1. Магній входить до хлорофілу(в якому, до речі, міститься від 15 до 30% усього магнію, що засвоює культура), приймає участь у процесі фотосинтезу.
  2. Допомагає активувати ферменти, що відіграють важливу роль у білковому та вуглеводному обміні.
  3. Переміщення фосфору по культурі, трансформація азоту у білок, забезпечення процесів дихання рослини – все це також відбувається за активної участі магнію.